הסכם ממון הוא חוזה אשר נערך בכתב בין בני זוג, טרם הנישואין או בתחילת דרכם הזוגית. בהסכם נכתבים העקרונות לפיהם בני הזוג יחלקו את רכושם במקרה של פרידה. כאשר מדובר בזוגיות ראשונה, בני זוג לרוב לא חושבים על עריכת הסכם ממון כיון שמדובר בתקופה בהם הם מאוהבים וקשה לחשוב על מצב כזה של פרידה. כאשר מדובר בזוגיות שניה, החשיבה הרציונאלית נכנסת יותר כיון שבני הזוג כבר חוו פרידה בזוגיות הראשונה ומצב זה כבר אינו נחווה כבלתי אפשרי.
סעיפי הסכם הממון
הסכם הממון כולל לרוב את הסעיפים הבאים:
2) קביעה של שיתוף מלא בנכסים אשר בני הזוג רוכשים יחד במהלך חייהם המשותפים, או קביעה של חלוקה אחרת.
3) קביעה של מועד חלוקת הרכוש, הנקראת 'איזון משאבים'. כאן הכוונה לחלוקת הרכוש אשר רשום על השם של כל אחד מבני הזוג בנפרד. כגון: קרנות השתלמות, קופות גמל, חסכונות, רכבים וכדומה.סעיפים אשר אין לכלול אותם בהסכם הממון:
1) הסכם הממון אשר נערך בין בני הזוג טרם החיים המשותפים לא אסור שיכלול סעיפים הקשורים למשמורת ילדים או למזונות ילדים.2) הסכם הממון אסור שיכלול עונשים כספיים עקב אי קבלת גט אן אי מתן גט.
חשיבות הסכם ממון בזוגיות שניה
אחת הסיבות לחשיבות הסכם הממון דווקא בזוגיות שניה, היא העובדה שבני הזוג מגיעים לזוגיות זו לאחר שיש כבר בידיהם רכוש מסוים. שלא כמו בזוגיות הראשונה אשר גם אם יש בידיהם רכוש, אין הוא בעל ערך כספי גבוה כמו הרכוש שנצבר במהלך תקופת הזוגיות הראשונה. ככל שיש יותר רכוש וככל שהרכוש בעל ערך כספי גבוה יותר, במצב של פרידה או גירושין, ללא הסכם ממון המצב עשוי להסתבך יותר והגירושין עשויים להיות קשים יותר.גם כאשר עורכים נישואים אזרחיים בישראל או בחו"ל יש צורך בהסכם שכזה.